INNOVEREN MET
KUNSTENAARS

INNOVEREN MET KUNSTENAARS

HOE ONDERNEMERS EN KUNSTENAARS ELKAAR VERSTERKEN

Zowel internationaal als nationaal werken kunstenaars en bedrijven al vaak succesvol samen. Het gaat daarbij niet om kunstenaars die even hun ding komen doen in een bedrijf, maar om volwaardige partnerschappen. Partnerschappen die de verschillen tussen kunstenaars en bedrijven opzoeken en deze inzetten om een win voor iedereen te creëren.
​
Toch is deze groeiende vorm van innoveren voor velen nog onbekend terrein. Vooroordelen aan beide kanten staan samenwerking tussen kunstenaars en bedrijven nog te vaak in de weg. Met dit boek willen de auteurs die vooroordelen doorbreken.

Vanuit de eigen complementaire praktijkervaring bouwen de auteurs met voorbeelden en getuigenissen het kader op. Hun samenwerkingskompas wordt aangevuld met tips en checklists succesvolle samenwerkingen en meerwaarde te realiseren voor zowel bedrijf als kunstenaar.

BESTEL UW EXEMPLAAR

VIP BOEKLANCERING 

Dinsdag 1 februari 2022 om 18 uur
Museum Dhondt-Dhaenens
​Sint-Martens-Latem
Julie en Piet lanceren hun nieuwe boek over de meerwaarde van samenwerkingen tussen ondernemers en kunstenaars. In goed gezelschap, met boeiende gesprekken, op een bijzondere locatie!
Wil je het event herbeleven, bekijk hier de opname van de live stream.

OVER DE AUTEURS

Julie Vandenbroucke

Julie Vandenbroucke richtte in 2002 Arteconomy op en is er tot op vandaag directeur. Arteconomy is gegroeid uit het samenwerkingsmodel tussen kunstenaars en Constructies Espeel, het bedrijf van haar man, dat ze samen hebben ontwikkeld in de periode 1989-2008.
Julie realiseerde als partnershipfacilitator diverse projecten tussen kunstenaars en bedrijven, gericht op economische, technologische en sociale innovatie. Zij wil deze samenwerking blijvend strategisch implementeren bij zowel kunstenaars als bedrijven.

Als pionier in Vlaanderen zette ze haar schouders onder wetenschappelijke studies en publicaties over dit onderwerp. Ze is ook medeoprichter, adviseur of bestuurder van tal van organisaties in de kunst- en bedrijfswereld. In 2019 kreeg ze de Luca Eremaster omwille van haar jarenlange inspanningen voor het opzetten van samenwerkingen zonder de eigenheid van de kunstenaar uit het oog te verliezen.

Piet Verhoeve

Slim samenwerken zit in het DNA van Piet Verhoeve. Na zijn ingenieursstudie aan KU Leuven haalde hij een doctoraat aan UGent, waarbij hij heel wat ervaring opdeed met Europese partnerships. Nadien leerde hij zowel de bedrijfszijde als de academische zijde grondig kennen, eerst als CTO van Televic, en daarna als Director ICON bij iMinds/imec. Hij bundelde die dubbele ervaring in het boek Win-Winnovatie, dat gelauwerd werd als beste boek in de categorie 'Learn & Development’.
In 2009 stond hij me aan de wieg van de succesvolle open innovatie denktank PRoF en tien jaar later, in 2019, lanceerde hij de succesvolle co-creatiehub Hangar K in Kortrijk. Hij bouwt momenteel een nieuw cross-over ecosysteem vanuit biotechnologie, elektronica ICT en medical devices: Medvia. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf Origanius, dat organisaties helpt om sneller te innoveren en te groeien via slimme samenwerking.
Piet Verhoeve is ook gastprofessor aan UGent. In zijn schaarse vrije tijd ondersteunt hij initiatieven die jongeren warm maken voor technische of wetenschappelijke studierichtingen (STEM, Coderdojo).